úterý 25. října 2011

Je koření prospěšné vašemu zdraví? (část druhá)


Je koření prospěšné vašemu zdraví? 
(část druhá)




Mateřídouška 
podporuje funkce žlučníku. Používá se do polévek na zeleninu  a do omáček.




Muškát 
Má ostrou nahořklou chuť. Výborně se hodí na dochucení masitých i zeleninových jídel, kompotů i do pečiva.
v malém množství působíjako lék, povzbuzuje náladu i chuť k jídlu, podporuje trávení, působí proti nadýmání a revmatismu. 
Ve větším množství působí jako droga, může vyvolávat halucinace. Muškátové silice obsahují sloučeninu myristicin, která má podobné složení jako meskalin.  


Pampeliška
neboli smetanka lékařská podporuje činnost jater. Z čerstvých lupínků se dá udělat salát či se dají použít na přípravu špenátu.
Do omáček a polévek se dají přidávat lístky sušené.


Paprika
příznivě působí na zažívání. Má mírně povzbuzující účinky.


Pelyněk
neboli estragon viz popis v první části


Pepř
urychluje vylučování toxinů z organismu, je močopudný, podporuje chuť k jídlu.
jeho esence působí blahodárně na krevní oběh a na trávení.


Pomeranč
pomerančová kůra má uvolňující účinky na organismus i na duši.


Saturejka
pomáhá odstraňovat nadýmaní, povzbuzuje chuť k jídlu, stimuluje zažívání, zastavuje průjem.
Přidává se do luštěninových pokrmů.


Sedmikráska
upravuje činnost jater. Vhodná je zejména do tučných pokrmů.


Skořice
se používá pro zvýraznění chuti pokrmů i nápojů. Podporuje krevní oběh a zažívání, působí antisepticky.


Šafrán
Podporuje zažívání,posiluje srdce, pomáhá při kašli a nespavosti,působí jako afrodiziakum.
je vhodný do rybích pokrmů, polévek, omáček, rizot,paely, rýžových nákypů, paely a jemného pečiva