sobota 22. října 2011

Je koření prospěšné vašemu zdraví?


Je koření prospěšné vašemu zdraví?
(část první)

U koření je to jako se vším.  Střídmé používání koření  je vašemu zdraví prospěšné, ale nic by se samozřejmně nemělo přehánět. Dá se říci, že používání kvalitního koření ve vaší kuchyni je součástí zdravého životního stylu. Používání koření jako léku má i své nezastupitelné místo v léčitelství.




Anýz
mírní nadýmání a trávící potíže. Je dost aromatický tudíž při  používání anýzu je namístě opatrnost při dávkování.
Je vhodný zejména do kompotů, pečiva, okurek, červeného zelí, hub a dýní.


Bazalka
podporuje činnost nervového systému a stimuluje koncentraci. Použití bazalkové esence je dobré proti bolení v krku, zažívacím potížím a migrénám.
Je však dost koncentrovaná a proto se doporučuje použití v malých dávkách  nejlépe zředěnou.


Bergamot
Výtažek bergamotu se používá při přípravě ochucených čajů. Působí proti depresím, má antiseptické vlastnosti, má zklidňující účinky na nervový systém. Užití bergamotové esence je vhodné při péči o pleť , proti úzkosti. Je možné ji použít i jako odstraňovač pachů.


Citronová kůra
Citron má léčivé účinky. Odstraňuje infekce, působí antisepticky. Vdechování citronové esence snižuje horečku, je účinné proti bolení v krku a proti chřipce.


Česnek
snižuje krevní tlak, upravuje trávení, půspbí proti plísním, kvasinkám a choroboplodným mikroorganismům v trávícím systému. 
Je vhodný do salátů, polévek, pomazánek, těstovin, humusu nebo do marinád a zálivek na maso.


Estragon
neboli pelyněk povzbuzuje chuť k jídlu. Jeho použití je vhodné při nechutenství a poruchách trávení. Používá se na luštěninová jídla, tučné pokrmy, bílé zelí, houby, bramboračku nebo do kapusty.


Fenykl
Podporuje zažívání, působí proti nadýmání a zácpě. Má močopudné účinky a požívá se proti celulitidě a nadváze. Působí též laktačně, zvyšuje tvorbu mléka.


Hřebíček
zklidňuje žaludek má posilující a antisptické účinky. Používá se též k tišení bolesti zubů.


Kerblík
pomáhá čistit játra. Jako koření je vhodný zejména na přípravu ryb, zeleninových salátů, polévek a  omáček.


Kmín
Blahodárně působí na žaludek a zažívání. Dynamizuje tělo i ducha. Mírní střeví křeče a menstruační bolesti. Používá se na přípravu těžce stravitelných pokrmů, přidává se do chleba a v neposlední řadě se též požívá při vaření brambor.


Kopr
posiluje zejména orgány trávicí soustavy. Používá se do omáček na okurky a do pomazánek.


Koriandr
příznivě působí na psychiku, má dezinfekční účinek. Obsahuje silice, které rozpoštějí hleny, mírní křeče a vzbuzují chuť k jídlu.


Majoránka
nálev z majoránky tiší menstruační bolesti, majoránková esence je stimulující. Při vaření se používá do bramboráků, polévek i mletých mas.


Máta peprná
pomáhá při nevolnosti, zvracení, žaludečním kataru a při průjmu, při malé produkci žluči, revmatismu, bolestech nervů a při nachlazení.
Vzpružuje tělo, zahřívá tělo i duši.









Je koření prospěšné vašemu zdraví? (část druhá)